מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של אסטרונומיה ומדע !

יום חמישי, 4 באפריל 2013

שמורת בני ציון חרוצים

שמורת בני ציון היא אחת מהשמורות האהובות עלי. היא קרובה מאד לביתי ולמרות גודלה הזעיר (מאה דונם בשך הכל) מגוונת מאד, מאות מיני צמחים ובעלי חיים. במאמר זה נציג חלק ממיגוון הצבמחים והחרקים בשמורה. השמורה נמצאת בין כביש החוף לכביש 4. ניתן להגיע אליה ממחלף חוף השרון (געש-שפיים) על כביש החוף (כביש 2) או ממחלף הדרים (ליד תל מונד) על כביש 4. שימו לב, דרך ההגעה ממושב בני ציון חסומה והשער נעול בדרך כלל. מידע כללי והוראות הגעהמדיוקות אפשר למצוא כאן

אז מה רואים בשמורה? באנו לשמורה בפסח להינות מסוף הפריחה. למרות שידענו שההי-לייטים (קרי: כלניות, איריסים וצבעונים) כבר קמלו ונעלמו מזמן, לא התאכזבנו וזכינו לראות שפע עצום ועשיר. מלבד הפרחים הרבים צפינו בעשרות סוגי חרקים גדולים כקטנים. המסלול המעגלי הקצר בשמורה דורש תשומת לב, התמסרות, הליכה איטית, האזנה לקולות החרקים והציפורים והתבוננות זהירה בכל הדברים הקטנים. אפילו בהליכה כזו, משך הביקור יהיה קצר: שעה-שעה וחצי. ההליכה בשביל המסומן בלבד. השמורה עדיין מתאוששת משריפה שהייתה בה. כל הפרחים והצמחים כמובן מוגנים וקטיפתם אסורה.

מומלץ לבקשר בשמורה מתחילת הגשמים ובתדירות של פעם בחודש. כך אפשר לראות את ההשתנות של השמורה במהלך העונות, את ההתחלפות של הצמחייה השלטת ולהינות מכל המיגוון שיש לשמורה להציע.
אז מה ראינו :
אני לא מומחה גדול בחרקים אבל עמיר ויינשטיין כן. עמיר מנהל אתר על חרקים, קבוצת פייסבוק מרתקת (חיים בחצר) וכותב במגזינים כדוגמת טבע הדברים. תודה לעמיר על הסיוע בזיהוי!

עכובית הגלגל
עכובית הגלגל

זבוב על חרצית.
זבוב בומביל מסוג Amictus על חרצית. שימו לב לחדק היונק את הצוף

עש על חרצית.
זבוב בומביל מסוג Amictus על חרצית. שימו לב לחדק היונק את הצוף

פשפש מהמין רצען מנומר
פשפש מהמין רצען מנומר

פשפש מהמין רצען מנומר
פשפש מהמין רצען מנומר

שבלול דבוק לפרח
שבלול דבוק לפרח


גלגלית קשוטה, נקבה, משפחת הגלגלניים
עכביש גלגלית קשוטה, נקבה, משפחת הגלגלניים
 גם ציפורים יש בשמורה. בתמונה הבאה הצופית השקיעה את כל מקורה בפרח ללגום את הצוף. זוהי צופי זכר. הנקובה חומה וצבעונית פחות
צופית
צופית

צופית
צופית
 דבורנית שמשכה חרקים נוספים חוץ מהדבורים
דבורנית דינסמור
דבורנית דינסמור
 גם לזוחלים ייצוג בשמורה
שנונית שפלה
שנונית שפלה

שבלול על חרצית
שבלול על חרצית
 זוג חיפושיות עובדות על הדור הבא... לא להפריע
חיפושיות
חיפושיות - זבלית מהמין Brancoplia leucaspis leucaspis



תלתן
תלתן

מה זה על השביל? ענף?
מה מסתתר בהמשך השביל?
חגב מסוג חטמן
חגב מסוג חטמן

סתם תמונה של דשא? לא... גם בתוכה מסתתר חרגול. נסו לחפש.

יקרונית מהמין Agapanthia lais
יקרונית מהמין Agapanthia lais

עכביש על מצילות מצויצות
עכביש- גלגלית קשוטה - על מצילות מצויצות


מושית השבע

לבנין הרכפה
קצת על הצילום
כל התמונות צולמו על ידי במצלמת Canon SX30. למצלמה יכולת זום מרשימה של פי 35 (מקביל לאורך מוקד 840). זום זה עוזר מאד בצילומי הציפורים והזוחלים (למרות אובדן מסוים בחדות), אבל יעיל פחות בצילומי פרחים (אלא אם מצלמים שדה מרוחק ורוצים לדחוס אותו ולהשאיר פסים לא ממוקדים מעל ומתחת - נדגים בפעם אחרת). בצילומי הפרחים והחרקים יש לעשות צילום מקרו, שאפשרי כמעט בכל מצלמת כיס, במצב הרחב ביותר וכמה שיותר קרוב לאוביקט. במצב זה מושגת החדות הגבוהה ביותר. אם יש אפשרות לשליטה על הצמצם, לסגור אותו כמה שיותר (מספר F גבוה) אבל להקפיד שזמן החשיפה יהיה קצר ולא יהיו תזוזות. צריך להיזהר לא להפריע לאוביקט יותר מדי (לא להרוס לעכביש את הקורים וכו'), וגם לא להסתיר את כל האור, דבר שיוביל לחשיפה ארוכה יותר ובהכרח לתוצאה טובה פחות. לפעמים האוביקט קטן כל כך שמיקוד אוטומטי לא יעבוד ויש לעבור במידת האפשר למיקוד ידני, או לנסות להתרחק מעט, או לפעמים לא לשים את אויבקט הצילום במרכז התמונה. חרקים זזים מהר ולפעמים עד שהמצלמה תתפוס פוקוס ותקלוט את הלחיצה החרק יהיה כבר במקום אחר. סבלנות והרבה נסיונות יעזרו תמיד, כמו גם כובע ומים שתמיד כדאי לקחת גם לטיול קצר.
התמונות ברבון הן חיתוכים מתמונות גדולות יותר. ריבוי הפיקסלים מאפשר לבצע חיתוך ועדיין לקבל תמונה עשירה וחדה. את רוב התמונות הקטנתי גם לאחר חיתוך, לגודל מתאים לאינטרנט.

זהו רק חלק זעיר מהשפע העצום שיש בשמורה. כדאי לבקר

תגובה 1:

  1. איזה מדליק! באתי לראות עוד פוסט על אסטרונומיה ומצאתי פרחים ובע"ח! איזה כייף.
    נחמד לי שמצאתי את הבלוג הזה!
    האם יתכן שהזוחל, שנראה גדול מאד בתמונה, זה כח?

    השבמחק