מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של אסטרונומיה ומדע !
יום שלישי, 29 באוקטובר 2013
צפיה בליקוי חמה
נתחיל מאמר זה באזהרה הרגילהאך החשובה עד מאד ואפילו נדגיש אותה על מנת שלא יישארו ספקות: צפייה ישירה בשמש אסורה לחלוטין. שימוש באמצעים מאולתרים כדוגמת פילמים שרופים, דיסקטים ישנים וכו' גם הוא אסור. אסור להשתמש באמצעי אופטי כגון משקפת או טלסקופ לצפייה על השמש. צפייה ישירה בשמש גורמת לנזקים כבדים עד כדי עיוורון.
לאחר האזהרה הנ"ל נפרט איך בכל זאת אפשר לצפות בצורה בטוחה בשמש. הסיבה העיקרית לצפייה בשמש הינה בשעת ליקויי חמה. חלק מהשמש מכוסה על ידי הירח והשמש נראית כאילו נגסו בה.
ליקוי חמה חלקי
הנה כל השיטות לצפייה בטוחה בשמש:
משקפי ליקוי מיוחדים. אלו הם משקפיים בהם נמצא פילטר מיוחד ודק המותאם לצפייה בשמש. מחירם אינו יקר, שקלים בודדים והם ישמשו אתכם רבות. חשוב להזהיר שגם עם משקפים כאלו אסור באיסור מוחלט להשתמש במשקפת או טלסקופ. הפילטר מותאם לחסום אור רגיל ולא אור מרוכז.
משקפי ליקוי מיוחדים
אם יש לכם טלסקופ ניתן לרכוש פילטר שמש מיוחד. זהו פילטר, לרוב עשוי זכוכית המורכב על עדשת הטלקופ מקדימה (ולמעשה מצמצם מאד את כמות האור הנכנס לטלסקופ). פילטרים כאלו קיימים לכל הטלסקופים המקצועיים ואפשר לרוכשם באותו מקום בו קניתם את הטלסקופ. שוב נזהיר כי יש להקפיד לא להסיר את הפילטר כלל ואם יש לטלסקופ עדשת כיוון (FINDER), גם היא חייבת להיות מוגנת פילטר או מוסרת. כאשר לא משתמשים בטלסקופ, כאמצעי זהירות נוסף, יש להפנות אותו למקום אחר בשמים ולא לכיוון השמש. כמובן שגם פילטרים אלו חייבים להיות בקידמת הטלסקופ ולא במקום העינית (בין הטלסקופ לעין)
מי שמתעניין מאד בצפייה בשמש, יכול לרכוש טלסקופ שמש מיוחד, איתו ניתן לראות לא רק כתמי שמש אלא גם התפרצויות של השמש ואפילו את הגרעיניות שלה. טלסקופים אלו יקרים ועלותם מתחילה מאלפי שקלים.
בשעת אירוע מעניין יש לרוב תצפיות מאורגנות במרכזי אסטרונומיה ברחבי הארץ. שם תמצאו צוות מיומן ומכשירים מתאימים לצפייה בטוחה. כמו כן יש תצפיות ושידורים באינטרנט ממצפים שונים בעולם.
שיטה נוספת הינה בניית מקרן ביתי פשוט וזול. תמונת השמש מוקרנת על משטח אחר ואנו מסתכלים על התמונה ולא ישירות בשמש. ניתן לבנות מקרן כזה בדקות בודדות. חסרנו היחידי הוא שהדמות המתקבלת קטנה.קיימים גם מקרנים מסחריים היוצרים דמות גדולה יותר ובהם ניתן להשתמש גם לצפייה קבוצתית.
הוראות לבניית מקרן הן פשוטות ביותר.
השיגו לכם קופסת קרטון גדולה (של מזגן יהיה מצוין, של מקרר אפילו טוב יותר). אפשר להאריך ולחבר כמה קופסאות אחת לשנייה, אבל תתחילו במקרן קטן להבנת העקרון.
חיתכו ריבוע קטן בצד אחד של הקופסה וכסו אותו בנייר כסף. באמצעות סיכה עשו חור זעיר בנייר הכסף (בגלל שהקרטון עבה, לא מומלץ לחוררו ישירות.)
כוונו את הקרטון לשמש אבל בצורה בה הקרטון מסתיר לכם את השמש. בצידה השני של הקופסה תתקבל שמש קטנה.
קופסת המקרן = שימו לב לנייר הכסף בצד ימין
דמות מוקטנת של שמש מתקבלת בצידה השני של הקופסה
לאחר שהעיקרון מובן, ניתן להשתמש בשתי קופסאות, לחבר צינור פלסטיק, או כל שיטה אחרת על מנת להאריך את המקרן. ככל שהמקרן יותר ארוך, הדמות יותר גדולה. הנה סרטון קצר באנגלית המדגים את תהליך הבנייה.
בעקבות תגובה, הנה הערה על שימוש בטלסקופ/משקפת להקרנת דמות השמש על דף. ניתן לכוון אל השמש אך לא להסתכל במשקפת אלא להקרין את התמונה נוצרת על דף/קיר. אני מאד לא ממליץ על שיטה זו והיא לחלוטין באחריות המשתמש. תמיד יש את הסכנה שמישהו בטעות יביט בשמש. המשקפת/טלסקופ יכולה להינזק עם יש בה חלקים פנימיים שיתחממו יותר מדי. אפשר גם לרכז את קרני השמש צורה שגורמת לשריפה (כמו פעם שהיינו עושים עם זכוכית מגדלת). בקיצור, זו שיטה שבעיני אינה בטוחה, ויש להימנע ממנה.
כדי להקרין דמות גדולה יותר כל שצריך הוא להצטייד במשקפת, *מבלי להסתכל דרכה* לכוון אותה לכיוון השמש (אפשר לעשות זאת בקלות לפי קווי המתאר של הצל שהיא מפילה על הקיר / קרקע / משטח לבן עליו רוצים להקרין את דמות השמת - פשוט מנסים שהצל יהיה קטן ככל האפשר ויגיע לצורת שני עיגולים). הכיוונון המדויק מאוד רגיש לתזוזות - דמות השמש תרצד במהירות על "המסך" ולכן מומלץ לייצב אותה על אדן חלון וכד' (או כמובן אם אפשר - על חצובה). ככל שהמסך רחוק יותר, הדמות תהיה גדולה יותר. במקרה של משקפת מטר אחד בהחלט מספיק. כדאי שהמסך יהיה מאונך לקו הראיה, כדי שהדמות תצא עגולה ולא אליפטית. כל שנותר הוא לכוון את הפוקוס, ולהנות מעיגול שמש גדול. קל לראות גם כתמי שמש בצורה כזו. כמובן, לא להעז לקרב את העיניים בשום שלב למשקפת! בימים עברו בניתי כמה מתקנים מאולתרים כאלה מעדשות שפירקתי ממשקפות ישנות - אחד מהם בניתי על בסיס גליל של פרינגלס :-)
לדימה, אין לצלם את השמש באמצעות מצלמה דיגיטלית. יכול להיותש תמונה אחת לא יקרה כלום אבל מתישהו פיקסל אחד יישרף, תמיד יהיה לבן בתמונה, אחר כך עוד כמה. לא כדאי לשחק עם זה בכלל. מי שממליץ כן לצלם, עושה זאת על אחריותו.
לגלעד - אכן אפשר להקרין דרך מכשיר אופטי אבל זו טכניקה שאני ממליץ עליה רק למי שמנוסה ויודע מה הוא עושה. במשקפת למשל יש מראות, יכולים להינזק חלקים פנימיים של גומי, כל מיני דברים יכולים לקרות. מומלץ למתקדמים.
האם צילום ליקוי ע"י מצלמה (DSLR) פוגע במצלמה (עדשה/חיישן)?
השבמחקכמובן שהצלם לא מביט בעינית המצלמה.
כדי להקרין דמות גדולה יותר כל שצריך הוא להצטייד במשקפת, *מבלי להסתכל דרכה* לכוון אותה לכיוון השמש (אפשר לעשות זאת בקלות לפי קווי המתאר של הצל שהיא מפילה על הקיר / קרקע / משטח לבן עליו רוצים להקרין את דמות השמת - פשוט מנסים שהצל יהיה קטן ככל האפשר ויגיע לצורת שני עיגולים). הכיוונון המדויק מאוד רגיש לתזוזות - דמות השמש תרצד במהירות על "המסך" ולכן מומלץ לייצב אותה על אדן חלון וכד' (או כמובן אם אפשר - על חצובה).
השבמחקככל שהמסך רחוק יותר, הדמות תהיה גדולה יותר. במקרה של משקפת מטר אחד בהחלט מספיק. כדאי שהמסך יהיה מאונך לקו הראיה, כדי שהדמות תצא עגולה ולא אליפטית.
כל שנותר הוא לכוון את הפוקוס, ולהנות מעיגול שמש גדול. קל לראות גם כתמי שמש בצורה כזו.
כמובן, לא להעז לקרב את העיניים בשום שלב למשקפת!
בימים עברו בניתי כמה מתקנים מאולתרים כאלה מעדשות שפירקתי ממשקפות ישנות - אחד מהם בניתי על בסיס גליל של פרינגלס :-)
לדימה, יתכן שצילום במצלמה הוא מסוכן. לפני מספר שנים צלמתי ליקוי חמה במצלמת וידאו והמצלמה התקלקלה!
השבמחקשי ו
לדימה, אין לצלם את השמש באמצעות מצלמה דיגיטלית. יכול להיותש תמונה אחת לא יקרה כלום אבל מתישהו פיקסל אחד יישרף, תמיד יהיה לבן בתמונה, אחר כך עוד כמה. לא כדאי לשחק עם זה בכלל. מי שממליץ כן לצלם, עושה זאת על אחריותו.
השבמחקלגלעד - אכן אפשר להקרין דרך מכשיר אופטי אבל זו טכניקה שאני ממליץ עליה רק למי שמנוסה ויודע מה הוא עושה. במשקפת למשל יש מראות, יכולים להינזק חלקים פנימיים של גומי, כל מיני דברים יכולים לקרות. מומלץ למתקדמים.
מה עם משקפיים או קסדהשל רתכים? מותר?
השבמחק