מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של אסטרונומיה ומדע !

יום שלישי, 1 באפריל 2014

ראיית ירח ראשונה

ראייה ראשונה של הירח היא בדרך כלל אתגר לא קל. בערב ראש חודש ניסן תשע"ד (31/3/2014) הירח היה בסך הכל בן 18 שעות מהמולד וראייה בעין ללא אמצעי עזר הייתה אפשרית אך קשה מאד. הראייה אפשרית רק לאחר שקיעת השמש והמתנה שיחשיך מעט. באותו יום הירח שקע כ-50 דקות לאחר השמש כך שנהיה כבר חשוך מספיק ואפשר היה לראות בעין.
מקובל בצורה גסה שכאשר הירח בן פחות מ-18 שעות, הראייה אפשרית רק עם אמצעי אופטי, וכאשר הוא מעל 24 שעות הראייה בעין קלה. הגדרות אלו הן רק כלל אצבע ויש תלות בעונות השונה ובמיקום המדוייק של הירח. כמובן שגם תנאי האטמופסירה: עננות, אובך, זיהום משפיעים רבות. כללי ראייה מדוקים יותר לוקחים בחשבון את הפרשי המיקומים בין השמש לירח (גם בציר האזימוט וגם בציר הגובה) וגורמים נוספים.
בטלסקופ ניסיתי לחפש כבר משעה 18:15 ללא הצלחה יתר עד שבסופו של דבר בשעה 19:25 לערך הצלחתי לראותו בטלסקופ ולאחר זמן קצר גם בעין לכמה דקות בודדות עד שנמוג בעננות ובאובך עוד לפני ששקע.
הסהר היה דקיק מאד, ולמרות שבתמונות שצולמו דרך הטלסקופ והמצלמה הוא נראה רחב, בעין ראו רק את החלק האמצעי היותר בהיר שלו. התצפית היית בישיבת כרם ביבנה כחלק מלימודי הלכות קידוש החודש (במכון לקידוש החודש על שם דרייזן), ונכחו בה כחמישה עשר צופים, אולם פרט אלי, איש לא ראה את הירח בעין. חוסר הצלחה זה נובע בעיקר מחוסר נסיון ומאי הידיעה שאותו קו דק דק דק ולבן שרואים רק בקושי הוא הוא הירח.
מצורפות תמונות להמחשה.
הראשונה צולמה דרך טלפון נייד מוצמד לעינית הטלסקופ

הירח החדש
הירח החדש

והתמונות הבאות דרך מצלמת CANON SX50 על חצובה
ירח חדש
ירח חדש

ירח חדש
ירח חדש
 חודש טוב!

מאמרים קשורים
הרצאת וידאו - למה קשה לראות את הירח

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה