לא תמיד קשה לראות את הירח. בחודשים מסוימים הראייה הראשונה של הירח רחוקה מהמולד והירח קל לראייה. גם במצב כזה קשה לראות את הירח מיד בשקיעה אולם הירח שוהה בשמים זמן ממושך ולכן עדיין נראה בקלות כעבור כעשרים דקות מהשקיעה כאשר קצת מחשיך. בראש חודש אייר תשע"ד היה ירח קל לראייה. הראייה הראשונה הייתה בשעה 19:18, ממש בשקיעה. הירח היה חיוור וקטן מאד. לאחר כעשרים דקות הירח נראה בבירור עד שקיעתו.
גם בראייה כזו אפשר ללמוד כמה דברים מעניינים.
כאשר מחפשים את הירח במשקפת חובה להקפיד על המיקוד. ראו את ההבדל בין שתי התמונות הבאות
ירח חדש לא ממוקד
ירח חדש ממוקד
גם בירח חדש, תופעת הירח האדום מתרחשת. כאשר הירח שוקע הוא נהיה חיוור הרבה יותר ומקבל צבע אדמדם. הסיבות הן אותן סיבות כמו בירח מלא, השפעת האטמוספרה על קרני האור. בירח חדש, הירח נמוג לפני שהוא שוקע ובעין אי אפשר לראותו כלל, אבל במצלמה עוד הצלחתי לצלם צילום כמעט אחרון.
ירח חדש בשקיעה
צילמתי גם סרטון. במירווחים של עשרים שניות בערך בין צילום לצילום, תוך הגדלת הזום ככל שהירח שוקע. צפו ברוזולוציית HD להנאה מלאה. צפייה מהנה!
למה כל כך קשה לנו לראות את הירח? תלוי את מי שואלים ומתי. רוב האנשים יגידושקל מאד לראות את הירח אבל זה כי הם רואים אותו בלילה. אחרים יגידו כי לא רואים אותו בגלל שבלילה ישנים. אבל מה עם ירח ביום? ומה עם ירח קטן קטן (ירח חדש קרוב למולד )? ומה עם ירח קטן קטן וגם ביום?
מסתבר שבכלל לא פשוט לראות את הירח והבהירות שלו בתחילת החודש נמוכה מאד, הרבה יותר נמוכה ממה שהיינו מצפים, ויש לכך כל מיני סיבות על כולן תוכלו לשמוע בהרצאה הבאה.
ההרצאה ניתנה בכנס של המכון ללימוד הלכות קידוש החודש ע"ש דרייזין. המכון פעיל כבר עשרות שנים ומעביר קורסים בנושאי הלכות קידוש החודש, אסטרונומיה יהודית וזמנים בהלכה, כאשר בכל שנה מועברים שני קורסים. כל הפעילות בהדרכת הרב ד"ר שי ואלטר. לפרטים נוספים ראו באתר האינטרנט של המכון
ההרצאה היא למעשה הרחבה של מאמר על בהירות הירח שכתבתי בעבר ולמרות שניתנה בכנס הלכתי היא אסטרונומית לחלוטין וגם אינה דורשת שום ידע מוקדם. כרגיל אשמח לענות על שאלות.
קישור למצגת של ההרצאה על הירח (המצגת ניתנת להורדה ולשימוש חופשי לכל מטרה שאינה מסחרית תוך מתן קרדיט וקישור)