מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של אסטרונומיה ומדע !

יום שבת, 23 בנובמבר 2013

שביט אייסון ISON

את מאמרנו האחרון בנושא שביטים  סיימנו באמירה הבאה: "שביט PANSTARR הוא רק הכנה לשביט ISON שנמצא כרגע רחוק מכדור הארץ אולם צפוי להיות שביט בהיר מאד שייראה היטב בשמים, וזאת בחודש נובמבר 2013 ואילך. קשה עד בלתי אפשרי לתת הערכות בהירות לשביטים, ולא נותר לנו אלא לחכות." נובמבר כבר כמעט מסתיים והגיע הזמן לעדכן על שביט אייסון.


עדכון - 28/11/2013 - התרחיש המבאס אכן קרה. השביט לא שרד את המפגש עם השמש ולאחר מסע של מאות אלפי שנים מעננת אורט הרחוקה מרחק של שנת אור התפרק ונכחד... אבל לא הכל אבוד. משהו הצליח לצאת. בודאי לא השביט המקורי. לא ברור עם יש עדיין גרעין או שרק ענן של חומר. מה שזה לא יהיה ממשיך לנוע במסלול המקורי של השביט ואולי עדיין נוכל לראות משהו בתחילת דצמבר. הנה הסרטון המתאר את המפגש באדיבות חלליות נאסא.

שביט אייסון התגלה כבר בספטמבר 2012 באמצעות טלסקופ בקוטר 40 סנטימטר. לאחר כמה תצפיות וצילומים היה ניתן לחשב לו מסלול, כאשר חישובי המסלול הראו שהוא יגיע לקירבה מירבית לשמש בתאריך 28/11/2013. במשך רוב הזמן שלו בשמים השביט היה נראה רק בטלסקופים. בהתחלה רק בצילומים, אולם לאחר מכן גם בצפייה דרך טלסקופ. רק מלפני שבועיים היה אפשר לראות את השביט בעין מעט לפני הזריחה. ניסיתי כמה פעמים ולא הצלחתי.

בתמונות דווקא רואים שלשביט אייסון יש כבר זנב יפה שאורכו כשבע עד שמונה מעלות. שביטים מורכבים בעיקר מקרח וכאשר השביט מגיע לשמש, חלק מהקרח ומהגזים הפנימיים מתפזר לחלל במיליוני חלקיקים קטנים. כל חלקיק כזה מסוגל להחזיר אור. חשוב להדגיש שהזנב למרות אורכו (כמיליוני קילומטרים) דליל מאד. קוטר השביט מוערך בכשני קילומטרים.
הנה תמונה שצולמה במצפה הכוכבים למון שבאריזונה בתאריך 8/10/2013
Comet ISON (C/2012 S1) captured by the Mount Lemmon SkyCenter
Comet ISON (C/2012 S1) captured by the Mount Lemmon SkyCenter


אבל לאייסון יש בעיה בוערת. הוא יעבור קרוב לשמש. קרוב מאד. במרחק של כמיליוון קילומטר בלבד ובאיזור בו הטמפרטורה היא מעל 2500 מעלות. למזלו הביקור שלו בגיהנום יהיה קצר יחסית והוא לא יספיק לאבד את כל החומר שלו. מה בדיוק יקרה? זו תעלומה לא קטנה כאשר יש את האפשרויות הבאות:
  • השמש תחסל לגמרי את השביט - הרבה שביטים מתרסקים על השמש ונעלמים לנצח. תרחיש מבאס ביותר.
  • לא יקרה לו כמעט כלום והוא יצא בשלום - תרחיש טוב יותר אבל עדיין מבאס מאחר והוא לא יהיה מספיק בהיר למחזה מרהיב
  • הוא יאבד הרבה חומר, שיתפתח לזנב ארוך במיוחד וגם יצליח לצאת בשלום מהמפגש עם השמש - ואנחנו נראה שביט פנטסי בשמים במשך דצמבר וינואר
לאחר הקירבה לשמש השביט שניראה עד כה מוקדם בבוקר, ייראה בשמי הלילה. בשעות הבוקר המוקדמות .  במקרה הטוב, הוא יהיה עצם בהיר ביותר למשך כמה שבועות ויתן מחזה יפה של כוכב שביט בשמים שלא נראה מאז 1997 בחצי הכדור הצפוני.  נחכה ונראה.
בינתיים אי אפשר לראות את השביט מכדור הארץ, אבל חלליות הצופות בו יכולות לראות אותו ולעקוב אחריו.
חללית STEREO-A היא אחת משתי חלליות המקיפות את השמש במסלול זהה לכדור הארץ אבל בנקודות שונות עליו. הן מאפשרות לראות תמונה מלאה של השמש בכל יום. צפו בסרטון שצלום שם. מומלץ לקרוא את המאמר כולו באתר UNIVERSE TODAY

Comet ISON entered the STEREO scene with Encke on Nov. 21 (Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC)
Comet ISON entered the STEREO scene with Encke on Nov. 21 (Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC)

למעשה בתמונה רואים שני שביטים. השביט העליון הוא אנקה - שביט ותיק שבניגוד לאייסון סובב במסלול קצר מאד של 3.3 שנים בלבד סביב השמש. הזנב שלו דליל במיוחד, הוא כבר איבד את רוב החומר שלו, ונראה שנע כמו דג. הגלים הנעים מצד ימין הם חלקיקים מהשמש (רוח השמש) והם הגורמים לתזוזה של זנב השביט. שביט אייסון נראה בתחתית התמונה והחללית תעקוב אחריו כל הדרך עד לשמש ונקווה שגם בחזרה...

יום שני, 18 בנובמבר 2013

כח המשיכה - הסרט - Gravity

הסרט המעסיק את כל חובבי האסטרונומיה והחלל בימים אלו הוא גראביטי - כח המשיכה. הסרט בכיכבםם של סנדרה בולוקו וג'ורג קלוני ובבימויו של אלפונסו קוארון. נתחיל בהמלצה החמה. גראביטי הוא סרט מצוין ומהנה, ריאליסטי ומרהיב. לכו, מה לכו, רחפו אליו וכמובן לצפות בתלת מימד. מי שיכול לצפות ב-IMAX יהנה אפילו יותר.
מה יש בסרט? משימה שגרתית לשדרוג טלסקופ החלל האבל (שום משימה להאבל אינה שגרתית אבל זה כבר סיפור אחר) מופסקת בבפתאומיות כאשר מסתבר שענן שברים שנגרם מפיצוץ לווין רוסי על ידי טיל (הדבר נעשה בעבר על ידי הסינים) מתקרב במהירות לעברם ועליהם לנטוש באופן מיידי. הם כמובן לא מספיקים, מעבורת החלל אובדת, תחנת החלל ננטשת והם נשארים לבד בחלל מחפשים את הדרך הביתה.

הסרט הינו מינימליסטי. רק שני שחקנים, מעט קולות אחרים ובעיקר המרחב האינסופי של החלל. התמונות מרהיבות ואנו מרגישים בעצמנו בחלל. באופן מפתיע ומרגש, בחר הבמאי להראות דווקא את ישראל מהחלל (ביחד עם סיני ומצרים) והצפייה במדינתנו מלמעלה מזכירה לנו באופן מיידי את אילן רמון ז"ל.

האם הסרט מדויק? בודאי שלא. אפשר לחפש באינטרנט ולמצוא רשימות שלמות של שגיאות, וגם לי יש רשימה לא קטנה כזו, אבל מה זה משנה? בכל זאת זה סרט ובאנו להינות ולא להיות קטנוניים. המפיקים עשו  מאמצים גבוהים לשמור על התמונות המוכרות לנו מנאסא והכל נראה מאד מציאותי. בסרט אנו נחשפים לכל צי החלל העולמי. מעבורת אמריקאית, תחנת החלל הבין לאומית, חלליות סויוז והתחנה הסינית. אסטרונאוטים שצפו בסרט דיווחו כי איפה שהיה אפשר, התפאורה מדויקת, הידיות שמושכים בהן אכן נמצאות על החלליות ועוד.

פיזיקה - הרבה פיזיקה יש בסרט. צפיתי בסרט עם הילדים. הגדולה בכיתה י' התחילה מגמת פיזיקה, והצעיר בכיתה ד' התחיל חוג פיזיקה. שניהם לומדים על חוקי ניוטון. שניהם יכולים ללמוד הרבה מהסרט. הסרט ממחיש בצורה נפלאה את חוק הפעולה והתגובה. לדוגמא, בולוק זורקת מטף לכיוון אחד וכתוצאה מכך היא עפה (לאט יותר כמובן) לכיוון השני. מסה, מהירות, תאוצה, כח, תנע, וקטור, גרר, דחף, עילוי, לחץ, אנרגיה, חיכוך, אלסטיות - כל המונחים הפיזיקליים האלו מודגמים בסרט. מורים לפיזיקה שיעשו צפייה מודרכת בסרט יוכלו ללמד באמצעותו את רוב עקרונות המכניקה.
תמונה מהסרט גראביטי. הזכויות שמורות לחברת האחים וורנו
תמונה מהסרט גראביטי. הזכויות שמורות לחברת האחים וורנו


הסרט מתאים לילדים מגיל 10. בארצות הברית הוא קיבל דירוג PG-13 ובארץ הוא מדורג לכל גיל. אין אלימות ואין מין (מה שאי אפשר להגיד על הפרסומות שלפני הסרט - עשו לעצמכם טובה והגיעו באיחור של עשר דקות). הסרט מעט מפחיד ויש בו כמה שניות בהם נראות גופות בצורה לא נעימה שיכולה להפחיד ילדים קטנים. אם חצי דקה זו הייתה מורדת הסרט היה מתאים לילדים צעירים עוד יותר.
ולמי שבכל זאת מחפש טעויות הנה רשימה חלקית בהחלט, בעיקר על מנת למנוע ספוילרים.
  • טלסקופ החלל נמצא בגובה של 600 קילומטר ותחנת החלל בגובה של 350 קילומטר. זווית המסלול שלהם שונה לחלוטין. אין שום אפשרות להגיע מאחד לשני במהירות ובשיטה שנראתה בסרט. למעשה גם למעבורת חלל מתפקדת זו משימה לא פשוטה. במשימת השירות האחרונה להאבל, הועמדה מעבורת נוספת על כן השיגור מכונה למשימת חילוץ בחירום בדיוק מפני שלמעבורת שהגיעה להאבל אין אפשרות להגיע לתחנת החלל. 
  • תחנת החלל הסינית - גם היא במסלול שונה לחלוטין - תיראה בסרט אולי בשנת 2020. מצד שני ייתכן שהסרט מתרחש בעתיד, מאחר ומשימת המעבורת היא STS-157. המשימה האחרונה בפועל הייתה STS-135.
  • ענן השברים עף מהר מדי. במהירות המטורפת שלו, הוא לא יהיה במסלול סביב כדור הארץ, אלא ימשיך הרחק לחלל. בפועל שברים בחלל נעים במהירות די דומה למהירות של העצמים האחרים (ולא במהירות כפולה ולמעלה מכך). גם הפרש המהירויות הקטן מהווה סכנה ממשית. במקרים מסוימים תחנת החלל משנה גובה על מנת לחמוק מסכנות מסוג זה.
  • כאשר בולוק מורידה את החליפה היא עם בגדים קצרים בלבד. בפועל על גופו של אסטרונאוט יש עוד חליפות מסוגים שונים. צינורות מרובים, לקירור, לשתייה ולפינוי הפרשות ועוד.
  •  בסצינת הנחיתה, מודול הנחיתה היה בסחרור לא נשלט אולם הצליח להכינס לאטמוספירה ולהתייצב בזווית הנכונה. הרבה מזל... גם הנחיתה, לא בלב האוקינוס או בלב המדבר הצריכה הרבה מזל.
  • סנדרה בולוק הייתה צריכה להסתפר לכבוד הסרט. שיער בחלל עף לכל הכיוונים ולא הייתה דרך לדמות את זה על הארץ. אבל בולוק לא הסתפרה מספיק וגם השער הקצר צריך לזוז לכל מיני כיוונים.
הצד השני של הקולנוע
בסרט, בולוק קולטת בתדר רדיו שיחה מוזרה אם איש בשים אננינגאק, מסתבר שזהו סרט קצר של בנו של הבמאי (יונאס קוארון). מומלץ לראות - 7 דקות. גם סרט זה מועמד לאוסקר בקטגוריית הסרט הקצר. החיבור הזה מזכיר ויותר מכך את יצירת המופת צ'ינגיס אייטמטוב והיום איננו כלה, העוסק בחלל מחד ובמוות הארצי מאידך.

אחרי כל זה ואחרי שנחזור על ההמלצה ללכת לראות את גראיבטי שמצטרף להיכל התהילה של סרטי החלל לא נותר עוד לומר אלא משפט אחד שבודאי נשמע אותו הרבה בקרוב: And the Oscar goes to Gravity.

צפו בטריילר הרשמי ועברו לרשימת הקישורים המשלימים:




האם יש מסר בסרט (ספוילר קטן - מי שממשיך עושה זאת על אחריותו)

מרינה, ידידה שלי, התלוננה שאני לא רושם משהו על המסר של הסרט. לא בטוח שבכל סרט יש או צריך להיות מסר אבל עדיין זהו סרט דרמה ויש ציפיה כלשהי למשהו עמוק על החיים. בולוק משחקת דמות של אם שכולה. הבת שלה נהרגה בתאונת דרכים. אולי בגלל זה היא הלכה להיות אסטרונאוטית. אין לה שום דבר שם למטה, לא ממש איכפת לה למות והיא גם מוכנה בשלב מסוים לוותר. אבל כמאמר חזקיהו מלך יהודה "לעולם אל יתייאש אדם מן הרחמים", או כמאמרו של קלוני כאשר הוא מופיע תאום בסויוז "תמיד יש משהו שאפשר לעשות". היא מתעשתת, מקבלת מחדש את הרצון והטעם לחיים. בסוף הסרט רואים אותה הולכת. בקושי מסוים, מפני שגופה עוד לא מורגל להשפעת כח המשיכה. אולי זה לא המסר אבל זהו מסר. לא להתייאש אף פעם וגם לאחר נחיתה קשה, פשוט לאסוף את עצמך, לקום, ליפול, לקום שוב ולהמשיך ללכת.



על תחנת החלל הבינלאומית
איך לצפות בתחנת החלל
סרט אמיתי המראה מעבר של תחנת החלל מעל ישראל
טלסקופ החלל האבל
מעבורות חלל
תמונות תלת מימד של החלל
לאתר הסרט גראביטי (אנגלית)




יום שישי, 15 בנובמבר 2013

כדור הארץ משבתאי

נאסא שיחררה לאחרונה תמונה מדהימה של מערכת השמש כפי שהיא נראית משבתאי. הצילומים נעשו בתאריך 19/7/2013 כאשר החללית חוותה ליקוי חמה מלא והצילום הינו שיחזור של צילום דומה משנת 2006. הפעם הצילום היה מתוכנן יותר והתוצאות בהקדם. למעשה מדובר במוזאיקה של 141 תמונות שחוברו ביחד מתוך כמה אלפי תמונות שצולמו במעבר. התמונות שודרו לכדור הארץ, חלקן פורסמו ימים בודדים לאחר הצילום, אולם עבודת המוזאיקה לוקחת יותר זמן. באותו תאריך ולצורך יחסי ציבור נערכה על כדור הארץ תצפית המונית בשבתאי שזכתה לכינוי "נופף לשבתאי" Wave at Saturn.
בדרך כלל כדור הארץ קרוב לשמש וצילום שלו יכול לסכן את המכשור של החללית. כאשר השמש מכוסה לחלוטין על ידי שבתאי (אבל כדור הארץ עדיין נראה) אפשר לעשות צילומים כגון אלו. לצילומים אלו אין ערך מדעי. הערך שלהם הוא תרבותי ואסטתי. אין להקל ראש בחשיבותם של צילומים כגון אלו מאחר והם משפיעים ומפעימים את הציבור הרחב וכמובן עוזרות לשמור על התקציבים הדרושים לנאסא להמשיך במשימותיה.


הנה התמונה עצמה. כדאי מאד לעבור לקישור ולשוטט בה ברזולוציה מלאה. הארץ נראה כחול ומאדים נראה אדום.
כדור הארץ משבתאי. צילום חללית קאסיני. נאסא
כדור הארץ משבתאי. צילום חללית קאסיני. נאסא

ולצורך יחסי הציבור נוצרו שתי התמונות האלו. קולאז'ים שצופים ברחבי העולם שלחו לנאסא (יש גם כמה תמונות מישראל בפנים)

קולא'ז של כדור הארץ
קולא'ז של כדור הארץ
קולא'ז של כדור הארץ
לצפייה בתמונה זו ברזולוציה מלאה


קולא'ז של שבתאי
קולא'ז של שבתאי
קולא'ז של שבתאי - נאסא

פרטים נוספים על הצילומים באתר נאסא
תמונות נוספות של קאסיני
תמונות נוספות של כדור הארץ מהחלל

לאתר קאסיני של נאסא

יום ראשון, 3 בנובמבר 2013

ליקוי חמה חלקי בישראל

היום (א כסלו תשע"ד, 3/11/2013) התרחש ליקוי חמה מלא כאשר מישראל נראה ליקוי חלקי וקטן. כל ליקוי הוא סיבה לחגיגה, קטן כגדול. הליקוי החל בשעה 15:10 ונשמך עד דקות לפני השקיעה. לצורך הליקוי התמקמתי על גבעה סמוך למקום העבודה וחיכיתי לתחילת הליקוי. מפעם לפעם העליתי תמונות לפייסבוק, בעיקר על ידי צילום בסלולרי של מסך המצלמה. למותר לציין כי התצפית התבצעה בצורה מאובטחת כאשר נעשה שימוש בפילטרים מיוחדים למשקפת, למצלמה ולעיניים. שימו לב לכתמי השמש הנמצאים בשלוש קבוצות על השמש.
הנה התמונות להנאתכם
תחילת הליקוי
תחילת הליקוי

הליקוי מתפתח
הליקוי מתפתח

הליקוי ממשיך ומתקדם
הליקוי ממשיך ומתקדם

מישהו נתן ביס לשמש...
מישהו נתן ביס לשמש...

הירח הופך את השמש לפאק-מאן
הירח הופך את השמש לפאק-מאן

שיא הליקוי
שיא הליקוי

תמונת אווירה
תמונת אווירה

ממש לקראת סוף הליקוי
ממש לקראת סוף הליקוי

השמש כבר כמעט שלמה
השמש כבר כמעט שלמה

שימו לב להדרגתיות בצבעי השמש
שימו לב להדרגתיות בצבעי השמש

תמונת אווירה
תמונת אווירה

השמש שלמה
השמש שלמה

שקיעה
שקיעה