מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של אסטרונומיה ומדע !

יום ראשון, 28 בפברואר 2016

צילום פרחים מול השמש

כלל ישן בצילום אומר לא לצלם מול השמש. הכלל אולי נכון ברוב המקרים, אבל כדאי לפעמים לחרוג ממנו. נזכיר שאסור להסתכל בשמש ישירות וגם לא מומלץ לצלם אותה ישירות אבל בהחלט אפשר לצלם פרחים מול מקור האור.
האור הרב יעבוד דרך הצמח וידגיש בצורה יפה את הפרטים העדינים של הפרחים ויתן תוצאות מענינות, השונות מהתמונות הנמצאות במגדיר הצמחים. כמו כן אפשר לצלם תמונות אלו עם טלפונים ניידים שיחסית קל להחזיק אותם נמוך מתחת לפרח ולכוון למעלה, דבר הדורש גמישות במצלמות רגילות.
הנה מספר דוגמאות.
האדום הוא צבע בעייתי לחיישנים ודווקא אור אחורי החודר את העלים מצליח להציג את הגוון היפה והפרטים העדינים.
כלנית
כלנית

כלנית לבנה
כלנית לבנה
 גם איריסים יוצאים נשכרים מצילום מול השמש
איריס ארץ ישראלי
איריס ארץ ישראלי

איריס הארגמן
איריס הארגמן

שקד מצוי
שקד מצוי


יום רביעי, 17 בפברואר 2016

סיכום תצפית עם הדובה הגדולה

בתאריך 11/2/2016 השתתפתי בתצפית חופשית עם הדובה הגדולה במצפה משואה. התצפית נועדה לקרב אנשים לאסטרונומיה והטריגר הנוסף היה האפשרות לראות את כל כוכבי הלכת ביחד. הנה מודעת ההזמנה לתצפית:

מודעת ההזמנה לתצפית
מודעת ההזמנה לתצפית

התצפית "הרשמית" החלה באחת בלילה (שכן את כל כוכבי הלכת ניתן לראות רק סמוך זריחה) אבל הגעתי מוקדם בהרבה על מנת להספיק לעשות גם צילומים כאשר עדיין אין אנשים. אנשי הדובה כבר היו שם והחלו להתארגן אבל גם לשבת, לדבר להחליף חוויות, לאחל מזל טוב לרועי ונטע שעומדים להתחתן וגם לנשנש כמה דברים טובים...
בין השעות 23:00-01:00 עסקתי בעיקר בצילומים, בשדה צר או רחב, עם טרקר (מתקן עקיבה קטן) ובלי. המקום מתאים ונוח לצילומים, ומהווה שילוב לא רע של קירבה לבית (45 דקות נסיעה) ורמת זיהום אור (יש אורות גלויים ממישור החוף ומישובי הסביבה). המקום בתוך יער ולכן הייתה גם לחות מרובה שבמהלך הלילה פחתה. כל הצילומים עם מצלמת canon700
בין היתר צילמתי את משושה החורף (ליחצו על הקישור למאמר המלא כולל תמונות נוספות).
משושה החורף
משושה החורף
והנה תמונה של שדה רחב הכולל את קבוצות תאומים סרטן ואריה. מומלץ לצפות בגודל מלא
צדק אריה ותאומים
צדק אריה ותאומים
וגם צילום בשדה צר יותר - הנה ערפילית אוריון
ערפילית אוריון
ערפילית אוריון

וצביר M44 בקבוצת סרטן

צביר M44 בקבוצת סרטן
צביר M44 בקבוצת סרטן
בינתיים התארגנו אנשי הדובה לתצפית פרסו והרכיבו במהירות את כל הציוד ברחבה.
אנשי הדובה הגדולה מתארגנים לתצפית
אנשי הדובה הגדולה מתארגנים לתצפית

אנשי הדובה הגדולה מתארגנים לתצפית
אנשי הדובה הגדולה מתארגנים לתצפית
לאט לאט החלו אנשים להגיע וכבר לא היה אפשר לצלם ועברנו לתצפית עצמה. בעוד שלמה נותן הסברי שמים מפורטים ואורי נותן הסברים על דגם של מערכת השמש, התייצבתי ליד אחד מהטלסקופים הרבים שהיו בשטח וכיוונתי אותו לנקודות שונות להנאת הקהל (והנאתי). בתחילת הערב הכוכב המרכזי היה כוכב הלכת צדק שנראה מצוין עם שני פסים וכל ארבעת הירחים מצדדיו (לא נצפה הכתם) וכמעט כל הטלסקופים כוונו אליו. תוך כמה זמן התחלנו להראות גם אוביקטים אחרים. אני ניסתי לדלות מזכרוני מיקומים של כמה גלקסיות (היה קר מדי להתעסק עם מפות). וזה חלק מה שראינו בנוסף לכוכבי הלכת צדק מאדים ושבתאי.
באריה - גלקסיות M65 M66
בדובה הגדולה - M81 M82
בכלבי ציד - M63 M51 (המערבולת)
בלירה - M57 (הטבעת)
בעורב  - M104 הסומבררו
בסרטן - M44 (האבוס או הכוורת)
בנחש - M5
בהרקולס - M13
בבתולה - חלק מצביר הגלקסיות, יש שם די הרבה, נראה לי M84 M86 ועוד כמה קטנות ליד. קשה לדעת בוודאות בלי לבדוק במפה.
בוודאות נראו עוד מספר אוביקטים, אבל לא ערכתי רישום מסודר ואת אלו אני זוכר.
עקב העייפות לא נשארתי עד סיום הלילה ותצפית בנוגה וכוכב חמה אבל הבנתי שהרבה נשאור ועוד רבים הגיעו. תודהלאנשי הדובה על התצפית ומומלץ לעקוב אחר פרסומי הדובה הגדולה ולהצטרף לתצפיות הפתוחות שלהם.


יום ראשון, 14 בפברואר 2016

משושה החורף

משושה החורף הוא כינוי לשישה כוכבים בהירים הנראים היטב בשמי החורף בשעות הערב המוקדמות ויוצרים צורת משושה (אסטריזם) בחיבור קווים ביניהם. הכוכבים הם: פולוקס וקסטור בקבוצת תאומים (שנספרים כקודקוד אחד במשושה), פרוסיון (או פרוקיון לפי מנהגים אחרים) בקבוצת הכלב הקטן, סיריוס בקבוצת הכלב הגדול, ריגל בקבוצת אוריון, אלדברן בקבוצת שור וקאפלה (הכוכב הצפוני ביותר במשושה) בקבוצת עגלון (אוריגה). קבוצות תאומים ושור הן שתיים מתוך קבוצות גלגל המזלות.

מקבילו של המשושה בעונת הקיץ הוא משולש הקיץ.

הכוכבים המרכיבים את המשושה הם בהירים מאד, ובפרט סיריוס, הכוכב הבהיר ביותר בשמים. לכן אפשר לראות את המשושה גם מאזורים עם זיהום אור גבוה ומתוך ערים, כל עוד לא עומדים ממש ליד מקור אור. כמובן שבמקומות כאלו יהיה קשה יותר לראות את שאר הכוכבים החיוורים המרכיבים את קבוצות הכוכבים.

בתמונה הבאה רואים היטב את משושה החורף. צילום שלו אפשרי בעדשה של 20 מ"מ (או 12 מ"מ במצלמות עם חיישן קטן ובעלות אפקט קרופ ) לערך.

בתמונה רואים גם את צביר הפלאידות M45 המפורסם (נמצא מחוץ לגבולות המשושה). הכתם האדום מצד שמאל למעלה  הוא קצה המבנה במצפה משואה ממנו צולמה התמונה. התמונה צולמה לכיוון מערב בסביבות חצות, כאשר המשושה כבר לקראת שקיעה ובפרט קבוצות שור, אוריון והכלב הגדול השוקעות ראשונות.
משושה החורף
משושה החורף
הנה עוד שתי תמונות:
בתמונה ראשונה הדגשתי את המשושה עם שמות הכוכבים המרכיבים אותו. שימו לב לקו הקצר בין פולקוס וקסטור - הכוכבים הראשיים בקבוצת תאומים. קו זה אינו נספר כחלק מצלעות המשושה. כמו כן אפשר לוותר על הצלע בין אלדברן לקפלה ולהמשיך מאלדברן לכוכב בטאלג'וז (הכוכב הצהבהב מעל ריגל) ולקבל את האות G באנגלית.

משושה החורף
משושה החורף
בתמונה השנייה הוספתי קווים המייצגים את קבוצות הכוכבים המשתתפות במשושה (בתמונה מופיעות קבוצות נוספות במלואן או בחלקן) עם שמות הקבוצות בלטינית.
משושה החורף - קבוצות משתתפות
משושה החורף - קבוצות משתתפות

מפתח שמות:

  • עגלון - Auriga
  • שור - Taurus
  • אוריון (כסיל) - Orion
  • כלב גדול - Canis Major
  • כלב קטן - Canis Minor
  • תאומים - Gemini