המאמרים באתר מוגנים בזכויות יוצרים. ניתן לעשות שימוש למטרות פרטיות ולא מסחריות תוך קישור לעמוד המקורי ומתן קרדיט לגדי איידלהייט. לפרטים נא לפנות לאימייל gadieide@yahoo.com.

מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם או לערוץ הווטצאפ של אסטרונומיה ומדע !

יום שבת, 30 באפריל 2011

טרזין

שרידי גטו טרזין בצ'כיה נמצאים במרחק 45 דקות נסיעה בלבד מפראג, יעד שהפך לפופולרי מאד במפת הדילים. ראוי להקדיש יום אחד לביקור במקום חשוב זה. מצודת טרזין היא מבנה היסטורי עתיק ובזמן השואה שימשה כמחנה ריכוז כללי (בו היו אסורים גם יהודים שסבלו יותר) וגם כגטו טרזין הידוע לשימצה אותו הציגו הנאצים כגטו לדוגמה למשלחות מהעולם וניסו להראות עד כמה טובים תנאי היהודים... סבה וסבתה של אמי, אל-יקום גוטליב ועמליה ביר, היו בין עשרות אלפי היהודים ששכנו בגטו. הם היו מהיהודים הגרמנים, ובאו ישר מברלין לאחר ששילמו בכספם על הזכות לגור בגטו. הם הגיעו לגטו בתאריך 24/9/1942 י"ג בתשרי התש"ג, ימים אחדים לאחר יום הכיפורים ולפני סוכות בטרנספורט i69-7960. אליקום נפטר שלושה שבועות לאחר מכן ה' חשוון התש"ג. סבתא-רבא עמליה גורשה מהמחנה שנתיים לאחר מכן לקראת סוף המלחמה בב' חשוון התש"ה 19/10/1944 בטרנספורטר Es-1390 לאושוויץ ונרצחה שם. תאריך פטירתה אינו ידוע אך הוא כנראה בתאריך הגירוש או יום אחד לאחריו. טרנספורט זה היה השלישי לפני האחרון מטרזין. עמליה וגוטליב ביקרו אצל ילדיהם שעלו לישראל בשנת 1936 אולם כמו הרבה אחרים הם לא האמינו שמשהו יכול לקרות וחזרו לגרמניה. גם מזגה אוויר החם והלח בתל-אביב לא הוסיפו לרצון שלהם להישאר בארץ. תמונה ישנה מראה אותם על חוף הים בתל-אביב...

סבתא אליס, אחיה מקס וסבתא רבה עמליה גוטליב על חוף הים בתל אביב 1936

ביקור במקום משאיר את חותמו זמן רב לאחר מכן.
הכתובת הנודעת לשימצה, העבודה משחררת בכניסה למחנה הריכוז
הכתובת הנודעת לשימצה, "העבודה משחררת" בכניסה למחנה הריכוז

שלט זכרון במחנה הריכוז
שלט זכרון במחנה הריכוז

מתקני חיטוי


סנוניות מקננות בתאי המעצר
סנוניות מקננות בתאי המעצר



תעלות וחומות מבצר טרזין העתיק
תעלות וחומות מבצר טרזין העתיק

הגרדום במחנה הריכוז
הגרדום במחנה הריכוז

בריכת שחייה לקצינים
בריכת שחייה לקצינים

לוח זכרון עליו רשומים שמות מחנות ההשמדה אליהם נשלחו יהודים מגטו טרזין
לוח זכרון עליו רשומים שמות מחנות ההשמדה אליהם נשלחו יהודים מגטו טרזין

ביתו של מפקד המחנה
ביתו של מפקד המחנה

בית הקברות היהודי במחנה טרזין
בית הקברות היהודי במחנה טרזין

מסילת הרכבת לגטו טרזין
מסילת הרכבת לגטו טרזין

אנשים גרים בטרזין ויש אפילו פנסיון ממש בתוך הגטו
אנשים גרים בטרזין ויש אפילו פנסיון ממש בתוך הגטו

עגלת המתים בגטו
עגלת המתים בגטו

בית הקברות בגטו
בית הקברות בגטו
 התמונות הבאות הינן מתוך בית כנסת בטרזין. כל גודלו לא יותר מעשרה מטרים רבועים וגובהו בקושי שני מטרים.
ציורי התקרה והכתובות מדהימים. האתר נפגע קשות בהצפה הגדולה שהייתה לפני כעשור. קריאת פסוקי התפילה אותם אנו אומרים לעיתים בצורה בנאלית ומהירה מקבלת משמעות חדשה לחלוטין בתוך הגטו.

ותחזינה עינינו בשובך לציון ברחמים
"ותחזינה עינינו בשובך לציון ברחמים"

ובכל זאת שמך לא שכחנו נא אל תשכחנו
"ובכל זאת שמך לא שכחנו נא אל תשכחנו"

אנא שוב מחרונך ורחם סגולה אשר בחרת
"אנא שוב מחרונך ורחם סגולה אשר בחרת"

דע לפני מי אתה עומד
"דע לפני מי אתה עומד"

אם אשכחך ירושלים
"אם אשכחך ירושלים"


 ארץ אל תכסי דמם.

בית טרזין - קרן להנצחת חללי גטו טרזין

יום רביעי, 27 באפריל 2011

צילום יצירתי - Zoom In

כאשר מצלמים עצם כלשהו, מומלץ תמיד לנסות ולבודד חלק קטן מאד ממנו. צילום זה הופך עצם שלעיתים הינו שגרתי לחלוטין למשהו חדש ומרתק, שונה לחלוטין מהעצם המקורי. המצלמות של ימינו מרובות הפיקסלים יכולות לאפשר לכם לבצע חיתוך של תמונה (CROP) גם אחרי שצילמתם אותה ועדיין לקבל מיקטע קטן ברזולוציה סבירה לחלוטין להצגה באתרי אינטרנט (תמונות באיכות גבוהה יותר דורשות טכניקות צילום מקרו). אם מראש מצלמים צילום תקריב (מקרו) אפשר לבודד מהתמונה קטעים יותר ויותר קטנים והתוצאות מענינות. למרות הכותרת, אל תשתמשו באופצית הזום של המצלמה. כוונו את המצלמה למצב הרחב ביותר של העדשה והתקרבו כמה שיותר לאוביקט. במצב זה גם יכולת ההתבוננות שלכם טובה יותר וגם היכולת של המצלמה להתמקד בפרטים קטנים טובה יותר. לעיתים אין אפשרות לדעת מהתמונה מה העצם המצולם, אולם אין זו מטרת התרגיל אלא שיפור היכולת להתמקד בפרטים הקטנים ובחלק קטן מאד מהתמונה הכוללת. מבט חדש זה יכול לתת לכם אפשרויות נרחבות מאד לצילום עצמים שגרתיים וליצירת תמונות מענינות.
נדגים זאת באמצעת סדרה של מספר תמונות, נסו לנחש לבד מהו האוביקט המצולם.





מארבעת התמונות האלו קשה לדעת מהו האוביקט, התמונות הבאות מענינות בפני עצמן אך חושפות כבר חלק גדול יותר מן הפאזל







מגוון האפשרויות כמעט אינסופי אולם בסוף אנו נסוגים קצת וכעת ומצלמים חלקים גדולים ביותר מן האוביקט
סנסני התמר


פרי התמר מתפתח על המכבדות.
עץ התמר פורח ועל ענפיו מתחילים כבר להתפתח הפירות שיבשילו במהלך הקיץ. תמונת העץ במלואה דווקא פחות מענינת. קשה לצלם עצים במלואם. עצים גבוהים ואנו לרוב מצלמים אותם מהקרקע ומפנים את המצלמה כלפי מעלה, מה שיוצר עיוותים בפרספקטיבה. למי שחי כמוני בסביה עירונית, קשה מאד לצלם את העץ בלבד,ללא תוספות אורבניות. גם בסביבה פתוחה, קשה לצלם עץ בלי שעצים אחרים יפריעו לתמונה. התמונה מובאת כאן לצורך הדגמת בעיות אלו. במקרים אלו עדיך בהרבה להתמקד בפרטים הקטנים המופיעים למעלה ולא בשלם הקשה לצילום.
עץ תמר בסביבה עירונית. הבתים, חוטי החשמל, עצים אחרים, עמודי תאורה ואפילו הולכי רגל מפריעים מאד לצילום ומונעים צילום איכותי של עץ שלם כאוביקט. חיפוש זהיר יאפשר למצוא עצים עם פחות הפרעות גם בסביבה עירונית אולם להעלים ואתן לגמרי יהיה אתגר.


יום שני, 4 באפריל 2011

תנועת כוכבי הלכת

במאמר עין צופיה על כוכבי הלכת, הסברנו מדוע כוכבי הלכת זכו לשמם. כוכבי הלכת נעים בשמיים מקבוצת כוכבים אחת לשנייה ונראים כל פעם במקום אחר. ראיתם כוכב אבל הוא לא זכור לכם כשייך לקבוצה. זהו כנראה אחד מכוכבי הלכת. כוכבי לכת הקרובים לשמש נעים במהירות. כוכבי לכת רחוקים כמו צדק ושבתאי נעים באיטיות.
הסרטון הבא מדגים באמצעות צילומים עוקבים של חמישה ימים את תנועתו של כוכב הלכת חמה. הכוכב שנבחר לצורך היחוס הוא כוכב הלכת צדק, שבעצמו זז, אולם תנועתו איטית מאד וזניחה לחלוטין לעומת תנועת של כוכב חמה. כוכב חמה נראה רק סמוך לאחר השקיעה או מעט לפני הזריחה, וקל לפספס אותו.